Kombuha-fabrika u tegli

 Kombuha sadrži nekoliko organskih kiselina koje nastaju tokom fermentacije, a svaka od njih ima svoje prednosti za zdravlje:

Kombuha_fabrika_u_tegli_1



1. Glukuronska kiselina

Uloga: Detoksikacija organizma. Vezuje toksine i pomaže njihovom izbacivanju putem jetre.

Korist: Podržava funkciju jetre i pomaže u eliminaciji teških metala i štetnih supstanci.


2.  Sirćetna kiselina

Uloga: Daje kombuhi karakterističan kiseo ukus i deluje kao prirodni konzervans.

Korist: Pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, podržava metabolizam i ima antibakteriska svojstva.


3. Mlečna kiselina

Uloga: Poboljšava varenje i podržava zdravlje crevne flore.

Korist: Pomaže u apsorpciji hranljivih materija i održava pH ravnotežu u crevima.


4. Glukonska kiselina

Uloga: Stabilizuje nivo šećera u krvi.

Korist: Podržava imunološki sistem i pomaže u održavanju zdrave mikroflore.


5. Buterna kiselina

Uloga: Štiti crevnu sluznicu i ima antiinflamatorna svojstva.

Korist: Pomaže u smanjenju zapaljenja u digestivnom sistemu.


6. Usninska kiselina (ponekad prisutna)

Uloga: Ima antimikrobno i antizapaljensko dejstvo.

Korist: Pomaže u borbi protiv infekcija.


7. Limunska kiselina

Uloga: Poboljšava apsorpciju minerala kao što je gvožđe.

Korist: Podržava detoksikaciju i alkalizaciju tela.


Ove kiseline zajedno pružaju podršku digestivnom zdravlju, detoksikaciji, jačanju imunog sistema i regulaciji metabolizma. Zbog toga se kombuha često smatra funkcionalnim napitkom koji doprinosi opštem zdravlju.


#kombuha, #tibiko, #vodeni_kefir, #fermentisani_napitci, #probiotici, #zdravlje, #zdravaprobava, #zdravnapitak, #prirodnozdravlje, #imunitet, #domacinapitak, #fermentacija, #zdravzivot, #kefir, #kombuhalover, #zdravahrana, #prirodniprobiotik, #zdravljeizprirode, #kefirljubav, #kombuhazivot, #domacezdravlje, #napitakzdravlja, #zivimikroorganizmi, #fermentisanahrana, #prirodnikefir, #kombuhasrbija, #tibikosrbija,

Коментари