Zanimljivosti o fermentaciji
Znaš li ove zanimljive činjenice o fermentaciji?
Fermentacija nije samo proces, već čarolija prirode! Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda nisi znao/la:
1. Prirodni konzervans: Fermentacija čuva hranu duže zahvaljujući korisnim bakterijama koje sprečavaju rast štetnih mikroorganizama.
2. Prva fermentisana pića: Arheolozi su otkrili dokaze da su ljudi pravili fermentisana pića još pre 9.000 godina!
3. Kombuha kao imunitetski saveznik: Tokom fermentacije kombuhe, nastaju enzimi i probiotici koji pomažu varenje i jačaju imunitet.
4. Fermentacija je globalna: Skoro svaka kultura ima svoje fermentisane proizvode – od kiselog kupusa na Balkanu, kimčija u Koreji, do kombuhe širom sveta!
Koji fermentisani proizvod ti najviše voliš? Kombuha, jogurt, kefir, kimči? Napiši u
komentarima! 😊

Коментари
Постави коментар